Ungdomsledare Frösö IF Fotboll

Under 2021 kommer Frösö IF Fotboll stolta kunna presentera ett helt gäng nya ungdomsledare inom föreningen.

Hur häftigt är inte det?! Ungdomar som under året genomgår Svenska Fotbollförbundets Tränarutbildning C, specialanpassad för detta initiativ, och samtidigt får praktik i våra yngre lag. En satsning som fått fantastisk respons inom sektionen, och som vi ser ska bli en återkommande del av fotbollens verksamhet för intresserade ungdomar framöver.

Projektet med ungdomsledare inom fotbollssektionen, initierades dels av Peter Huczkowsky, ledare i F06, som tillsammans med Martin Magnusson, ledare i F07 – varit ansvariga för gruppen av flickor födda 2006 och 2007, som gått årets utbildning. Tjejerna fick bli först ut, då vi i år, inte fick till tillräckligt många intresserade för utbildningen bland pojkarna – men där tar vi nya tag nästa säsong.

Vi vill självklart veta mer om utbildningen och skickade några frågor till Peter och även till Moa Sandberg, som är en av våra nya ungdomsledare.

 

PETER Huczkowsky
 Varför en satsningen på ungdomsledare – är det ledarbrist i lagen?

Nej, det är inte någon ledarbrist, dock tror vi att ett sådant här initiativ kommer gynna hela föreningen. Yngre ledare som själv är aktiva blir förebilder för de yngre samt att dom själv också blir bättre fotbollsspelare, vi tror också att dessa kommer att stanna i idrotten längre både som spelare men kanske även som ledare.

Hur har intresset varit?

Av ca 28 tillfrågade tjejer så har 18 st hoppat på detta. Jättestort med andra ord.

Flickor och pojkar 13-14 år – är de inte lite unga för att vara ledare? 

Absolut inte, dom yngsta som är med fyller ju 14 år. Vi har även kört detta lite som pilot tidigare i F09 där F06 kommit och hållit i träningar, dels del av träningar men även haft hela träningar själva.

Utgår de någon form av ersättning till dessa ungdomar?

Nej, ungdomarna får utbildningen från JHFF samt en jacka från Frösö IF där det står ungdomsledare på.

Hur har detta mottagits bland lagen där de ska praktisera?

Jättepositivt från alla vi pratat med.

Långsiktigt – kommer detta vara något som sker varje år och vilka mål har föreningen satt med satsningen?

Det hoppas jag verkligen, nästa år kommer även killar och tjejer födda 2008 få chansen.

 

MOA Sandberg
– Varför vill du bli ungdomsledare?

Jag vill bli ungdomsledare både för att lära och inspirera andra men även för att utveckla mina egna fotbollskunskaper och själv bli inspirerad. Att lära ut till andra kräver att man kan och förstår det man gör vilket också innebär att man själv måste ha koll och man lär sig mycket nytt.

Berätta lite om utbildningen – hur har det varit? 

Utbildningen har bestått av både teori och praktik som har varit rolig och framförallt lärorik. Jag har lärt mig många nya saker som har hjälpt mig som ungdomsledare att träna och hjälpa yngre spelare och även såklart utveckla mig själv till en bättre fotbollsspelare. 

Hur har det varit att få komma ut i ett lag och praktisera?

Att komma ut i ett lag och praktisera har varit väldigt roligt och jag har lärt mig massor av saker. För det första har jag fått en inblick i hur det är och kan vara att träna ett fotbollslag, vilket inte alltid är det lättaste. En annan grej som jag reflekterat över är att jag genom att förklara övningar eller olika situationer på fotbollsplanen har fått en bättre förståelse över fotbollen generellt.

Var det något särskilt i utbildningen som du har tagit med dig i ditt eget fotbollsspelande?

Av det jag lärt mig under utbildningen så är det mycket jag tagit med i mitt eget fotbollspelande. En grej som jag nu mera försöker att tänka på mer än förut när jag spelar, är vilka beslut jag tar i rätt situationer. När jag exempelvis väljer att driva bollen och när väljer jag att släppa den till en annan spelare. Under utbildningen pratade vi om alla fotbollsaktioner och val vi gör under en match och jag har efter det försökt att göra val som ska resultera i så bra saker som möjligt.

Vilket lag i världen skulle du helst vilja vara tränare för? 

Jag har inget speciellt lag jag skulle vilja vara tränare för i framtiden men att ta ett lag från en andra eller tredje liga till första ligan i ett land skulle vara väldigt roligt. Att träna en stor klubb som till exempel Chelsea eller Barcelona skulle också vara väldigt kul, eftersom att endast väldigt duktiga tränare får träna dessa lagen.

Ungdomsledare Frösö IF Fotboll
Moa Sandberg och Irma Andersson – nya ungdomsledare i Frösö IF coachar en träning med F09.